20220910 34127Ronald Weerwag, de wethouder van sport, pakte het Japanse zwaard op bij Budovereniging Tomo No Kai. In traditioneel kostuum deed hij mee met de sport iaido, de kunst van het Japanse zwaard. Na eerst wat oefening sloeg hij de traditionele 'Eerste slag van het seizoen'.

Als kersverse wethouder sport gaf Ronald Weerwag aan: "Ik wil met alles meedoen" en hij hield woord toen hij gevraagd werd om een les iaido mee te doen. Deze 'kunst van het Japanse zwaard' is al eeuwen oud en wordt in Zoetermeer beoefend in Buytenwegh. Budo vereniging Tomo No Kai geeft les in kleine groepjes om zo de zwaardtechnieken goed door te geven. 

 20220910 34075  20220910 34084


Geen slag zonder traditionele kleding

De geschiedenis van de zwaardkunst iaido is terug te voeren tot 1600, toen er een einde kwam aan jaren van oorlog in Japan. De technieken werden samengevat in kleine gevechtsoefeningen (Kata) om de beoefenaar te helpen de technieken goed te trainen. Het zwaard, katana genoemd, heeft in Japan een grote cultuur-historische waarde en moet met respect behandeld worden. Zo kwam het dat ook voor Ronald, de les begon met het aantrekken van een hakama (broekrok) en speciale jas met een band er omheen. Met een zwaard in de hand, bleek al snel dat iaido een hele technische sport is, waar langzame en snelle bewegingen elkaar afwisselen. "Het doet mij ergens een beetje denken aan Yoga", zei de wethouder achteraf. Daar heeft hij zeker een punt, want concentratie, ademhaling en correct bewegen zijn belangrijke punten in deze sport.

 

 20220910 34114  20220910 34132

De opening van het seizoen en de lancering van de iaido promofilm

Na eerst goed geoefend te hebben met het houten zwaard kreeg Ronald het zwaard van leraar Mark Neijssel en werden alle aanwezigen stil. Het was de taak van de wethouder om te slaan met een 'zoef' (het geluid dat het zwaard maakt door de bloedgeul). Dit geluid maakt een zwaard alleen als de techniek goed is. De druk op Ronald was hoog, maar hij bleef koel en meteen bij de eerst slag was een mooie zoef te horen. Daarmee was het iaido seizoen geopend. 

Tot slot werd de korte promofilm vertoond, die de club heeft laten maken. Leraar Mark zegt hierover: "Als wij reclame maken voor het karate, weet iedereen wel wat dat is, maar als je zegt dat je iaido doet, denken mensen vaak dat je judo bedoeld. Met deze film hopen wij op nieuwe leden, maar zeker ook dat mensen zien wat iaido is". 

 

 

Sponsors Tomo no kai

ZA logo 2018