20150926 66314“We kijken terug op een geweldig EK”, aldus coach Rita Soutendijk van karatevereniging Tomo no kai. “Na maanden van voorbereiding en trainen waren de 7 karateka van onze club er helemaal klaar voor om te knallen op het EK Wado karate in Denemarken. Het is ontzettend gaaf dat Martha Pelkman bij de Masters de derde plaats heeft gewonnen, maar we zijn ook bijzonder trots op de andere leden van de club die hier stonden. Zij hebben allemaal laten zien een goede kata te kunnen neerzetten!” Naast de sportieve prestaties is ook de positieve ervaring van groot belang, vertelt coach Soutendijk. “In de voorbereiding zie je al dat het een heel hecht team wordt, die voor elkaar door het vuur gaat. Naast plezier in het sporten geeft het ook een boost voor je zelfvertrouwen als je op een EK mag staan en daar je kata kan laten zien!”

20150925 66263

Martha stond dolblij op het podium bij de prijsuitreiking

 

Woensdag was het EK team al afgereisd naar Denemarken, om zich bij de rest van het Nederlandse team te voegen. Na nog een laatste training op donderdag was het vrijdag de dag van de wedstrijd. Gelijk bij binnenkomst in de grote sporthal Grakjaer Arena in Holstebro was er even paniek: die nacht was de tijdsindeling van alle poules veranderd, waardoor de coachschema’s meteen de prullenbak in konden. Uiteindelijk mocht de poule cadetten 12/13 jaar als eerste starten, voor Nederland deden hier Marjolein de Heer en Inge Zevenbergen mee. Zij liepen een prima kata pinan shodan, maar mochten helaas niet door naar de finale. Toch waren de meiden heel tevreden met hun prestatie: “Het was een mooi moment in ons leven. We hebben veel plezier gehad in Denemarken. We zijn trots op onze prestaties bij de wedstrijd.”

Ook bij de dames senioren waren er drie deelnemers van Tomo no kai: Shanna de Bruijn, Lucia vd Brink en Anoeska Suijker. Anoeska was voor Nederland het eerst aan de beurt. Alle dames liepen de verplichte kata wanshu, een kata met een gesprongen draai op het eind. Een hele uitdaging voor Anoeska, die na haar knie operatie van twee jaar geleden nu weer voor het eerst internationaal op de mat stond. Anoeska: “Mijn kata verliep voor mijn gevoel goed. Ik had een goede afwisseling tussen rust en bewegen. Uiteindelijk ben ik 8e geworden, de eerste 7 gingen door naar de finale. Aan de ene kant een kleine teleurstelling dat het net niet gelukt is, maar aan de andere kant was ik erg blij dat ik er weer stond en een goede kata hebt gelopen.”

20150925 65863 20150925 66000
Vriendinnen Marjolein en Inge, allebei trots na de wedstrijd Shanna met verplichte kata wanshu

Lucia vd Brink stond al voor de tweede maal op een internationale mat en voelde dat ze in de afgelopen jaren een goede ontwikkeling heeft doorgemaakt. Lucia: “Ik heb een mooie kata neergezet waarin ik spanning afwisselde met ontspanning en snelheid liet zien door stil te durven staan. Helaas was ik niet door naar de finaleronde, maar dat ga ik volgend jaar op het EK in Rotterdam proberen te bereiken!"

De laatste senior dame bereikte wel een finaleplaats, Shanna de Bruijn wist met een strakke wanshu kata de finale te bereiken waarin zij de kata bassai liet zien. Shanna: “Helaas net niet genoeg punten gekregen om op het podium te komen en moest ik genoegen nemen met een 4e plaats. Een zware teleurstelling maar ook weer een goede motivatie om nog harder te trainen om volgend jaar tijdens het EK in Rotterdam te knallen!”

Isabel Mellegers van het Nederlandse team werd derde in de poule dames senioren.

Ondertussen was de poule van de meisjes junioren al begonnen en liep Lindsay Sinniah vol zelfvertrouwen de mat op voor haar verplichte kata: Chinto. Bij dit kata is balans de uitdaging omdat er veel bewegingen zijn waarbij je op 1 been staat. Vooral de laatste draai op één been is belangrijk bij het kata! De Nederlandse fanclub op de tribune hield de adem dan ook in toen zij de laatste draai maakte en prefect in balans de kata af maakte! Lindsay: “Ik vond de EK in Denemarken echt heel leuk! Samen zijn met je eigen teamgenoten vond ik leukste! Ook kata lopen op sporthal was echt gaaf! Hier had je voor getraind en daar op de mat laat je het zien! Ik zou wel willen dat dat moment ietsje langer mocht duren….”

Als laatste poule van het onderdeel kata mochten de masters de mat op voor hun verplichte kata Rohai. Martha Pelkman overtuigde de jury met haar Rohai die een goede afwisseling ziet zien tussen kracht, snelheid en ontspanning en mocht door naar de finale waar zij met een knallende niseishi de derde plaats pakte! Een prachtige prestatie voor Martha, die de vorige internationale wedstrijd voorbij moest laten gaan door gezondheidsproblemen en keihard gevochten heeft om terug te komen op wedstrijdniveau.

Na de prijsuitreiking bleef de kata groep nog de volgende dagen kijken naar de kumite (vecht) wedstrijden van de overige leden van het Nederlandse team, waarbij ook veel medailles gewonnen werden. Nederland eindigde uiteindelijk op de tweede plaats in de medaillespiegel, onder gastland Denemarken. Een mooie prestatie voor het Nederlandse team, dat zich na dit EK gaat voorbereiden op het EK 2016 in Nederland.

Sponsors Tomo no kai

ZA logo 2018